Locuri de vizitat în România: Casa Poporului şi Muzeul Satului

România are o mulţime de obiective turistice şi locuri de vizitat care abia aşteaptă să fie descoperite. Pe cele mai importante le găsim în Capitală, în Bucureşti. Muzeul Satului şi Casa Poporului sunt doar două dintre ele. Impunătoare prin suprafaţa ocupată şi prin modul în care au fost gândite şi construite, cele două obiective turistice îşi aşteaptă turiştii an de an şi promit să ofere cele mai interesante experienţe într-o vacanţă perfectă.

Locuri de vizitat în România: Casa Poporului

Cunoscută şi sub numele de Palatul Parlamentului, Casa Poporului este o clădire din Bucureşti, construită în timpul regimului comunist, una dintre cele mai grandioase din lume. Cu peste 330.000 metri pătraţi şi peste 3.000 de încăperi, Casa Poporului este unul dintre acele obiective turistice din România pe care nu ai voie să îl ratezi dacă te afli în Capitală. A doua clădire administrativă ca mărime după Pentagon, Palatul Parlamentului are în interior piese de mobilier de lux, uşi masive, mozaic peste tot, scări de marmură şi candelabre, lămpi de cristal valoroase. Într-un top al celor mai interesante atracții turistice din România, Casa Poporului este cu siguranţă pe primul loc, asta şi datorită arhitecturii şi stilului deosebit pe care îl poţi remarca încă de la exterior.

Citește și despre locuri de vizitat în Sri Lanka și Thailanda pe delfin.ro.

Istoria sa e mai lungă însă, începe de pe vremea lui Carol al II-lea, însă Nicolae Ceauşescu este cel care reuşeşte să pună la punct proiectul şi să construiască Casa Poporului. Se numea Proiectul Bucureşti, cel care includea şi Casa Poporului şi o refacere completă a Bucureştiului, după modelul capitalei Coreei de Nord. Din 2003 este construită şi o anexă de sticlă în care s-a amenajat Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Pe lângă birouri, Palatul Parlamentului mai găzduieşte 30 de săli şi saloane, trei biblioteci, sala de concerte, patru restaurante, doua parcări la subsol. Are la activ trei recorduri mondiale: cea mai scumpă clădire administrativă, cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil şi clădirea cu o greutate uriaşă, cea mai grea. Şi o curiozitate: comparând volumul Piramidei lui Keops cu volumul Casei Poporului vom vedea că e depăşit cu 2%…

Locuri de vizitat în România: Casa Poporului şi Muzeul Satului

Pe o listă scurtă de locuri de vizitat în România unice se află şi Muzeul Satului. Este printre cele mai mari şi mai vechi muzee din Europa. Are o mulţime de monumente originale, case, biserici, mori, dar şi multe exponate originale în interiorul locuinţelor, împletituri, covoare, icoane, mobilă veche, vase. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” are peste 300 de construcţii în interiorul său, de la case la anexe şi chiar biserici, ateliere, toate zonele ţării sunt reprezentate de diverse gospodarii. Bazele sale au fost puse de profesorul Dimitrie Gusti, întemeietor al Şcolii Sociologice bucureştene, muzeul e înfiinţat în 1936 din iniţiativa sa. Este printre primele muzee etnografice din lume şi al doilea muzeu etnografic aflat integral în aer liber din lume, primul e în Stockholm. În jurul caselor găsim verdeaţă şi lacuri, suprafaţa e de 30 de hectare, cu peste 70 de gospodarii de vizitat. Casele au fost asamblate în cadrul muzeului după ce au fost dezasamblate la locul de origine.