Locuri de vizitat în Sri Lanka: Siturile UNESCO de la Dambulla, Anuradhapura şi Polonnaruwa

În orice vacanţă în Sri Lanka siturile UNESCO ar trebui să fie printre primele pe care le vizitezi. Sunt impresionante, ai arhitectură şi peisaje unice, ai şi o mulţime de obiective turistice ce abia aşteaptă să fie descoperite şi fotografiate, toate cu o încărcătură istorică fascinantă. Siturile UNESCO de la Dambulla, Anuradhapura şi Polonnaruwa sunt de neratat atunci când ajungi în Sri Lanka şi vrei să îţi îmbogăţeşti şi cultura generală şi albumul foto cu locuri minunate.

Locuri de vizitat în Sri Lanka: Dambulla.

Dacă numele Dambulla nu îţi spune nimic trebuie să ştii că se afla pe o listă scurtă a celor mai apreciate şi vizitate obiective turistice din Sri Lanka. Dambulla este un oraş din Sri Lanka unde se afla un complex templier din secolul I i.Hr. Acolo pot fi văzute cinci peşteri, este cel mai mare templu din peştera din Asia de Sud, ai şi o colecţie uriaşă de statui aparţinând lui Buddha. Mai poţi vedea o fortăreaţă din rocă şi Stadionul Rangiri Dambulla Internaţional construit în doar 167 de zile. Dambulla se laudă cu un lanţ muntos uriaş de cuarţ roz din Asia de Sud şi cu pădurea de lemn de fier sau Na Uyana Aranya. Şi dacă eşti pasionat de istorie ai şi un sit preistoric Ibbankatuwa aproape de complexul templier de peşteri de la Dambulla. În peşteri se găsesc statui şi picturi de prin secolul 1 i.Hr., refăcute şi repictate în secolele 11, 12, 18 d. Hr. În peşteri s-ar fi ascuns şi ar fi trăit în exil regele Valagamba în cei 14 ani de exil. Cele mai vechi descoperiri de rămăşiţe umane de mai bine de 2700 de ani au fost făcute pe acel sit. În împrejurimile templului sunt peste 80 de peşteri. Picturile murale acoperă suprafeţe de peste 2.100 metri pătraţi.

Locuri de vizitat în Sri Lanka: Anuradhapura

Printre cele mai populare locuri de vizitat în Sri Lanka se află şi Anuradhapura. Este un oraş unicat, construit de abia în secolul 2 i.Hr. Pe acolo au trecut 113 regi, Regele Pandukabhai a fixat capitala acolo în 380 i.Hr. Rezervorul Basavak Kulam se afla la vest de oraş şi oferea apa populaţiei de acolo, suprafaţa oraşului era de 52 de metri pătraţi în zilele bune din trecut. Din secolul I i.Hr. au apărut şi poduri, drumuri diverse, temple, palate, mănăstiri, cimitire, spitale. Anuradhapura are o arhitectură unică, astăzi este capitala budismului, sculptura în lemn e apreciată şi poţi cumpăra multe lucruri făcute de oamenii de acolo. Oraşul a ajuns sit UNESCO şi face parte din Patrimoniul Mondial. Este de altfel unul dintre cele mai vechi oraşe locuite din lume. Anuradhapura rămâne un loc important de pelerinaj pentru budişti, sunt temple şi multe obiective turistice importante acolo, pe lângă arhitectura deosebită şi oamenii cu obiceiuri altfel decât în orice colţuri ale lumii.

Locuri de vizitat în Sri Lanka: Polonnaruwa

Polonnaruwa era în trecut capitala medievală a Sri Lankăi, între secolele 11-13 şi e astăzi una dintre cele mai căutate atracții turistice Sri Lanka din zona sa. Este centru cultural şi istoric pentru Sri Lanka, vei descoperi multe temple şi ruinele Palatului Regal acolo, dar şi Gal Vihara, principala atracţie turistică a oraşului-patru statui uriaşe ale lui Buddha, sculptate în granit. Kandy Kandy e de vizitat, e centrul budismului şi capitala religioasă. În centrul oraşului e un lac artificial, poţi vedea şi Templul dintelui sacru al lui Buddha, care e fix pe mal. Monumentele istorice abundă în Polonnaruwa, ai terase, palatul ultimului rege Kandy, un muzeu arheologic, grădini botanice, universitate cu un campus care te uimeşte de la prima vizită. Plantaţiile de cauciuc şi de ceai pot fi vizitate şi ele. Şi pentru puţină relaxare poţi merge în bazaruri, la muzeul de bijuterii şi în granule. Munţii şi templele budiste şi hinduiste vor completa peisajul perfect al zonei Polonnaruwa.